Lenfodem Tedavisi

Anasayfa » Lenfodem Tedavisi

Doğuştan ve sonradan gelişen nedenlerle, lenfatik sistemdeki bozulma sonucunda, proteince zengin sıvının hücreler arasında birikimi olarak tanımlanır.

Primer Lenfödem:

Doğum öncesinde, bebeğin lenf damarlarının yeterince gelişmemesi sonucunda ortaya çıkar.

Sekonder Lenfödem:

Özellikle meme, prostat ve alt karın bölge kanser tipinde, ameliyat veya ışın tedavisi sonunda gelişebilir. Lenf bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması risk artışına neden olur.Ayrıca alınan radyoterapi lenf nodüllerinin çalışmasını bozarak lenfödeme  neden olabilir.

Kronik venöz yetmezlik sonucu görülen lenfödem:

En fazla bacaklarda, diz altı bölgesinde görülen kronik venöz,toplar damarların kanı yeteri kadar kalbe götürememesi olarak tanımlanır.

Lipödem sonucu gelişen lenfödem:

Lipödem, kadınlık hormonu olan östrojen ile ilişkili, genetik temelli olan,damar,sinir ve lenf sistemini ilgilendiren bir yağ depo hastalığıdır.Bazen adet dönemi başlangıcında, bazen de hamilelikle başlayan lipödemin ileri evrelerinde lenfödem de tabloya eklenebilmektedir.Artık sıvı birikiminin de eklendiği ileri aşaması, lenfödemle beraber olan lipo-lenfödem aşamasıdır.

Lenfödem Tanısı:

Tanı için, iki kol veya bacak arasındaki çap ölçümleri karşılaştırılır. Ultrasonla kesin tanının konulamadığı durumlarda, görüntülü cihazlardan faydalanılır.

Lenfödem Tedavisi:

Zaman ve sabır isteyen bir tedavi olup başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Tedavinin amacı; şişliği indirmek, tekrar oluşmasını önleyebilmektir.

  • Lenfödem  tedavisi farklı yöntemlerden oluşur:
  • Cilt bakımı,
  • Elle yapılan lenf drenajı
  • Basınç kolluğu-çorap-bandajlama,
  • Egzersizler.