Kırık Tedavisi
Kemiklerin hareket sağlama, bedeni dik tutma ve organları koruma gibi görevleri vardır.Kemikler aynı zamanda kırılgan bir yapıya da sahiptirler.
Kırık; ani düşmeler, çarpmalar ve yüksek enerjili darbeler sonucunda kemiğin anatomik bütünlülüğünün ve devamlılığının bozulması durumudur.
Kırık oluştuğunda sık görülen belirtiler; hareket edememe, bölgede şişlik ve ağrı, sıcaklıkta artış, kızarıklık, şekil bozukluğu ve cilt üzerinde morluk oluşmasıdır.
Kırık sonrasında, kırık parçalar damarlarda, sinirlerde ve etrafındaki diğer yumuşak dokularda ve çevresinde bulunan organlarda hasar meydana getirir. Bu nedenledir ki, travma sonrası oluşan kırık nedeniyle hastaların bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekmektedir.
Kemik kırığı tedavisinde amaç, kırık parçaların uygun duruma getirilmesi ve bu durumda kemiğin kaynayıncaya kadar hareketsiz tutulmasıdır. Bu amaçla uygulanan yöntemler:-Atel ve sargı ile sabitleme,
- Alçıyla sabitleme,
- Ortopedik cerrahi.
Kaynamanın gerçekleşmesi için geçecek süre, birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Geçen bu süre içinde hareketsizlikten dolayı kırık çevresinde eklem sertliği ve kas erimesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Etkilenen bölgeyi kırık öncesi fonksiyonel düzeyine getirmek için nitelikli bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon programı şarttır.
Kırık rehabilitasyonu; ultrason, ısı tedavisi ve egzersiz uygulamalarıyla
- Ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak,
- Vücut işlevlerini iyileştirmek,
- Eklemlerin hareket açıklığını genişletmek,
- Mevcut ödemi gidermek,
- Dokuları yumuşatmak amacıyla hastalara, fizyoterapistler tarafından uygulanır.